Η ΠΡΩΤΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΓΡΟ ΣΤΙΒΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ - ΝΑΥΣΙΘΟΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ-ΤΗΛ.-ΦΑΞ 2661048531-e-mail. nafswim@gmail.com


Οι ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ στο παραπάνω τηλέφωνο η μέσω eimail και στα κινητα 6945245079-6972024508


ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΝΑΥΣΙΘΟΟΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:ΝΑΥΣΙΘΟΟΣ

BΙΝΤΕΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ .....MULTINATIONS JUNIOR CORFU 2011-read more

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Παιδιά που ξεκινούν το κολύμπι σε μικρή ηλικία είναι πιο έξυπνα

 Αδάμος Χατζηπαναγής, Παιδίατρος

Τα παιδιά που ξεκινούν το κολύμπι σε μικρή ηλικία είναι σαφώς καλύτερα σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό των παιδιών όσο αφορά την ανάπτυξη των πιο κάτω:
1. Τη σωματική ανάπτυξη
2. Ανάπτυξη του λόγου και της γλώσσας
3. Της αντίληψης
Ερευνητές από το Griffith Institute for Educational Research μελέτησαν οικογένειες με παιδιά ηλικίας μικρότερης των πέντε (5) χρονών. Στη μελέτη συμμετείχαν τρεις μεγάλες χώρες που είναι η Αμερική, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Για να σιγουρευτούν μάλιστα οι ερευνητές ότι η μελέτη δεν θα είχε οποιαδήποτε πιθανότητα λάθους συμπεριέλαβαν και ένα μεγάλο αριθμό παιδιών τα οποία παρακολούθησαν οι ίδιοι εντατικά.
Οι ερευνητές τεκμηρίωσαν ότι τα παιδιά που ξεκινούν νωρίς το κολύμπι αναπτύσσουν τέτοιες ικανότητες οι οποίες τους βοηθούν στη μάθηση τους στο σχολείο.
Εκείνο που ήταν πολύ σημαντικό ήταν το γεγονός ότι αυτές οι διαφορές δεν επηρεάζονται από το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο των οικογενειών. Δηλαδή, ενώ φάνηκα ότι τα παιδιά με υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο είχαν καλύτερη απόδοση σε σχέση με αυτά με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, όταν πήραν μόνο τα παιδιά με ψηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο είδαν ότι αυτά που ξεκίνησαν νωρίς κολύμπι ήταν σαφώς καλύτερα σε σχέση με αυτά που άργησαν ή δεν ξεκίνησαν καθόλου.
Εκείνο που εξέπληξε τους ερευνητές ήταν το γεγονός ότι τα παιδιά που ξεκίνησαν νωρίς κολύμπι ήταν καλύτερα και σε σχέση με την εξέλιξη της όρασης και των κινητικών ικανοτήτων σε σχέση με την όραση. Συγκεκριμένα αυτά τα παιδιά ήταν καλύτερα:
1. Στην αναγνώριση των χρωμάτων
2. Στο να κόβουν ένα κομμάτι χαρτί
3. Να ζωγραφίζουν γραμμές
4. Να ζωγραφίζουν σχήματα
Οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα παιδιά που ξεκινούν νωρίς κολύμπι αποκτούν τέτοιες ικανότητες που θα τα βοηθήσουν να έχουν πιο ομαλή είσοδο στο σχολείο και τη μάθηση, και συμβουλεύουν τους γονείς να παροτρύνουν τα παιδιά τους να ξεκινήσουν έγκαιρα κολύμπι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Πιλοτικά Αθλητικά Σχολεία στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Τη δημιουργία Αθλητικών Σχολείων , ανακοίνωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας και Αθλητισμού Γ. Ιωαννίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ιωάννη Γκιόκα, σχετικά με τις περικοπές στον αθλητισμό.
Πιλοτικά , είπε ο κ. υφυπουργός θα γίνει ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη, θα έχει ξενοδοχείο για να μπορούν να μένουν τα παιδιά, ώστε τα φτωχά να μην έχουν πρόβλημα. Γι' αυτό λέω ότι δεν θα κάνουμε ταξικό αθλητισμό και ως επί τω πλείστον οι φτωχοί ήταν που διακρίθηκαν στον αθλητισμό που πέρασαν δύσκολα χρόνια.
Θα βοηθήσουμε τα παιδιά αυτά , πρόσεθεσε ο κ. Ιωαννίδης , ώστε να μπορέσουν να σπουδάσουν, να σιτίζονται, να κάνουν καλή ζωή και να μπορέσουν αν έχουν ταλέντο, να προχωρήσουν.
Γιατί, τόνισε ο κ. υφυπουργός, δεν θα μπαίνουν, όπως ήταν μέχρι τώρα, με τη μοναδική τρομερή πρωτοτυπία να έχουμε αθλητικό τμήμα σε κανονικό σχολείο και οι καθηγητές να είναι ρατσιστές εις βάρος αυτών των παιδιών, γιατί νόμιζαν ότι έχουν πλεονεκτήματα, αλλά θα κάνουμε αθλητικό σχολειό, όπως υπάρχει παντού.
Ο κ. Ιωαννίδης υπογράμμισε και τα εξής:
-Πρέπει, λοιπόν, να καταλάβουμε ότι καταστρέφουμε τα παιδιά μας, ότι υπάρχουν ενάμισι εκατομμύριο με ένα εκατομμύριο οκτακόσια παιδιά, πίσω από τα οποία ακολουθούν, τρέχουν οι μανάδες για να γυμναστούν.
-Πρέπει να μένουν ανοικτά τα κολυμβητήρια, τα γυμναστήρια. Θα πρέπει να κατευθύνουμε τα παιδιά μας. Γιατί; Γιατί αυτή είναι η χαρά της ζωής.
-Ο αθλητισμός είναι το μεγαλύτερο φάρμακο. Αυτός που έχει βουλωμένες αρτηρίες, ζάχαρο κ.λπ. μπορεί να τα καταπολεμά με αερόβια προπόνηση είτε είναι περπάτημα είτε είναι τζόκινγκ. Το τζόκινγκ πρέπει να είναι σταδιακό, για να μπορεί να αντέχει η καρδιά και να μην έχουμε κανένα πρόβλημα, όπως είχαμε παλιά στις Ηνωμένες Πολιτείες.
-Άρα, λοιπόν, είναι ντροπή να μη δίνουμε αλάνες στα παιδιά μας. Εμείς είχαμε αλάνες, όταν μεγαλώναμε.
-Ήδη για την παχυσαρκία υπάρχει υπογεγραμμένο –το έκανα ακόμη όταν ήταν ο Σπανουδάκης στο ΟΠΑΠ, για να δείτε πόσο γρήγορα ενήργησα- τριετές πρόγραμμα το οποίο θα μετράει τα παιδιά μας από τα νήπια μέχρι και την τρίτη γυμνασίου. Δηλαδή, δέκα χρόνια θα μετρούμε τα παιδιά μας συνεχώς, ώστε με τη βοήθεια του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου θα στέλνονται προσωπικά δεδομένα στον κάθε γονιό και θα λέει ότι ο Γιωργάκης σου έχει αυτό το πρόβλημα, θα πρέπει να προσέχεις αυτό, ενημέρωσε τον παιδίατρο κοκ..
-Λοιπόν, αυτό το έχω κλειδώσει για τρία χρόνια. Είτε είμαι εγώ, είτε δεν είμαι, όποιος άλλος και να έρθει εδώ πέρα, θα πρέπει να το συνεχίζει, γιατί το χρωστούμε στα παιδιά μας. Έχετε δίκιο ότι το 36% των παιδιών ήταν με προσθετικό βάρος και λιπόσαρκα. Επομένως, είμαστε δεύτεροι στον κόσμο.
-Δεν ξέρουν οι γονείς ότι ό,τι λίπος μπει στα παιδιά μέχρι τα έξι-εφτά χρόνια αυτό μπαίνει υποδόρια, είναι κυτταρίτιδα και δεν φεύγει. Αν εμείς τώρα βάλουμε κιλά και μετά κάνουμε δίαιτα ή γυμναστούμε ή οτιδήποτε, πράγματι από εκεί και πέρα θα χάσουμε τα κιλά.
-Ως προς τον αθλητισμό, λοιπόν, επειδή όλο μιλάμε για τους αρχαίους και το 80% του πολιτισμού της Ευρώπης είναι ο πλατωνικός, οι αρχαίοι έκαναν τρία μαθήματα. Έκαναν τα ελληνικά, τη μουσική και τη γυμναστική. Οι Δανοί κάνουν πέντε φορές τη βδομάδα γυμναστική κι εμείς δεν κάνουμε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ Ε.Α.Κ.Κ. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ – ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Κέρκυρας αποτελεί το ένα και μοναδικό Δημόσιο αθλητικό συγκρότημα της Κέρκυρας, αποτελεί ιστορικό – διαχρονικό τόπο και βάση των αθλητικών δράσεων του νησιού μας. Το ΕΑΚΚ είχε και συνεχίζει να έχει ακόμα περισσότερο τώρα, τεράστια λειτουργική προσφορά στα αθλητικά δρώμενα της Κέρκυρας σε ένα μεγάλο φάσμα αθλημάτων και μαζικών αθλητικών – κοινωνικών δραστηριοτήτων τοπικής, εθνικής και διεθνούς εμβέλειας και σε μια διακριτά ανοδική περίοδο για τον Κερκυραϊκό Αθλητισμό. Το ΕΑΚΚ σφύζει καθημερινά από ζωή, από τον αθλητικό παλμό της νεολαίας και του κερκυραϊκού λαού γενικότερα, εκπέμποντας δημιουργικά και θετικά μηνύματα.
Όμως το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Κέρκυρας παρουσιάζει και προβλήματα στις εγκαταστάσεις και την λειτουργία του, που επιδεινώθηκαν τόσο από την αισθητά μειωμένη χρηματοδότησή του, όσο και από την πολύμηνη απουσία Διοικούσας Επιτροπής (ΔΕ) την προηγούμενη περίοδο. Μεταξύ των προβλημάτων, άμεσο και επιτακτικό, προβάλει αυτό του Κολυμβητηρίου που ουσιαστικά, είναι τώρα εκτός λειτουργίας. Θεωρούμε εξαιρετικά αρνητικό και αδιανόητο αυτό το γεγονός. Σας καλούμε σε άμεση και έμπρακτη ανταπόκριση, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να λειτουργήσει κανονικά – ομαλά το κολυμβητήριο του ΕΑΚΚ, κάτι που άλλωστε έχει ήδη καθυστερήσει αρκετά.. Σαν Αθλητική Κοινότητα και οικογένεια, δηλώνουμε την ετοιμότητα και αποφασιστικότητά μας για δυναμικές κινητοποιήσεις προώθησης και επίλυσης του επείγοντος αυτού θέματος.
Τέλος, θέτουμε στην προσοχή σας και στην κοινωνική προσοχή, ως ώριμο και επίκαιρο, το θέμα της ευρύτερης, ολόπλευρης, δημιουργικής και αποτελεσματικής ενασχόλησης – αντιμετώπισης και στήριξης εκ μέρους σας, στα θέματα που αφορούν το Δημόσιο αθλητικό συγκρότημα της Κέρκυρας και γενικότερα τον Κερκυραϊκό αθλητισμό.
ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ: Τ.Ε. ΣΕΓΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, Α.Ο. ΚΕΡΚΥΡΑ – ΣΤΙΒΟΣ, Γ.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ, Α.Γ.Σ. «ΕΡΜΗΣ» ΚΕΡΚΥΡΑΣ, «ΑΛΚΙΝΟΟΣ» ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ, «ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ» ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΟΜΕΩΝ, ΣΕΒΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ , ΕΝΩΣΗ ΓΥΜΝΑΣΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ – Ν.Α.Ο.Κ., Ν.Α.Ο. ΝΑΥΣΙΘΟΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΕΛ.Ο.Κ. – ΚΡΙΚΕΤ, ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΓΟΚ, ΚΑΣ «Ο ΔΑΜΟΚΛΗΣ» – ΞΙΦΑΣΚΙΑ, ΑΟ ΣΧΕΡΙΑ – ΜΠΑΣΚΕΤ, Κ.Γ.Σ. – ΜΠΑΣΚΕΤ, Α.Σ. «ΒΟΛΙΣ» – ΒΟΛΕΥ, Κ.Ε. ΦΑΙΑΚΕΣ – ΜΠΑΣΚΕΤ, Α.Ο. «ΦΑΙΑΞ» – ΧΑΝΤΜΠΟΛ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΨΑΙΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ – ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Α.Ο. ΚΕΡΚΥΡΑ
ΑΝΘΗΣ ΜΑΡΙΟΣ – ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΑΚΚ – αντ. Σωματείου ΒΔ Ελλάδας
ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: ΜΟΣΧΟΣ ΝΙΚΟΣ – ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΕΓΑΣ, ΣΟΥΛΟΥ ΟΛΓΑ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ ΝΑΥΣΙΘΟΟΥ, ΤΟΜΠΡΟΣ ΚΩΣΤΑΣ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΝΑΥΣΙΘΟΟΥ, ΜΙΧΑΛΑ ΣΤΑΜΑΤΕΛΛΑ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ ΝΑΟΚ, ΛΕΚΚΑΣ ΑΝΤΡΕΑΣ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΝΑΟΚ – ΚΑΘ. ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΓΕΩΡΓΑΤΟΥ ΜΑΡΙΑ – ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ – ΠΡΟΠ. ΓΟΚ, ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ ΓΟΚ, ΦΑΚΙΟΛΑ ΕΛΕΝΗ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ ΓΟΚ , ΓΡΑΜΜΕΝΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ ΓΟΚ, ΜΗΝΑ ΧΡΥΣΑΝΘΗ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ ΓΟΚ, ΣΕΡΒΟΥ ΜΑΡΙΑ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ ΓΟΚ, ΒΕΡΟΝΙΚΗ ΜΑΡΙΑ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ ΞΙΦΑΣΚΙΑΣ, ΡΟΔΙΤΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ, ΔΗΜΟΥΛΑΣ ΣΠΥΡΟΣ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΕΡΜΗ, ΤΑΝΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΟ ΚΕΡΚΥΡΑ – ΣΤΙΒΟΣ, ΔΟΣΗΣ ΘΩΔΟΡΗΣ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΟ ΚΕΡΚΥΡΑ – ΣΤΙΒΟΣ, ΑΓΑΘΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΟ ΚΕΡΚΥΡΑ – ΣΤΙΒΟΣ, ΚΟΡΩΝΑΚΗ ΕΛΕΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ ΑΟ ΚΕΡΚΥΡΑ – ΣΤΙΒΟΣ, ΙΣΕΡΗ ΕΛΕΝΗ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ ΚΓΣ, ΚΑΡΔΑΜΗΣ ΣΠΥΡΟΣ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΒΟΛΕΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΒΟΛΕΥ Α.Σ. ΒΟΛΙΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΚΗΣ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΦΑΙΑΚΑ, ΡΑΨΟΜΑΝΙΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΓΣ, ΤΡΙΒΥΖΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ Α.Ο. ΦΑΙΑΞ ΑΝΔΡΙΚΟ, ΓΙΩΤΗΣ ΗΛΙΑΣ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ Α.Ο. ΦΑΙΑΞ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΙΣΑΡΗΣ ΣΠΥΡΟΣ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΟ ΣΧΕΡΙΑ, ΑΛΑΜΑΝΟΥ ΣΤΕΛΛΑ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ Α.Ο. ΦΑΙΑΞ, ΧΑΡΗ ΦΛΩΡΑ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ Κ.Ε. ΦΑΙΑΚΑΣ, ΔΗΜΑΚΟΣ ΠΕΤΡΟΣ – ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ Κ.Ε. ΦΑΙΑΚΑΣ, ΤΣΙΩΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ Κ.Ε. ΦΑΙΑΚΑ, ΜΟΣΧΑΤ ΧΡΗΣΤΟΣ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ, ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ ΠΑΥΛΟΣ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΒΟΥ – ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Ε. ΕΑΚΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ

Καθυστερεί η έναρξη λειτουργίας της μικρής πισίνας του ΕΑΚΚ λόγω συντήρησης και διαδικασίας αντικατάστασης του συστήματος θέρμανσης που θα γίνει με πρωτοβουλία των συλλόγων. Αναζητείται λύση για την μεγάλη πισίνα σύμφωνα και με ενημέρωση που είχαμε απο την Διοίκηση του Αθλητικού Κέντρου η οποία προσπαθεί να βρει τον τρόπο ώστε να βγεί απο το οικονομικό αδιεξοδο ολόκληρο το Αθλητικό κέντρο λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης.Πρός το παρόν το κολυμβητήριο παραμένει εκτός λειτουργίας.Για οτιδήποτε νεότερο θα βγεί ανακοίνωση..
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ....ΠΡΟΣ ΕΞΟΝΤΩΣΗ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Με αφορμή τη μείωση σε σχέση με το 2012 των επιχορηγήσεων για τον αθλητισμό, που προβλέπει ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2013, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή παραχώρησε συνέντευξη Τύπου όπου και αναφέρθηκε αναλυτικά στις συνέπειες και στο αβέβαιο μέλλον του ελληνικού αθλητισμού.
Πρώτος μίλησε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ κ. Μανώλης Κατσιαδάκης: «Όπως θα γνωρίζετε, στον προϋπολογισμό που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή και να συζητηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο, το κονδύλι που αντιστοιχεί στον ελληνικό αθλητισμό έχει συρρικνωθεί τόσο πολύ, που οδηγούμαστε στο να μην υπάρχει ελληνικός αθλητισμός και αυτό το λέω ρεαλιστικά και χωρίς διάθεση να υπερβάλλω.
Είναι τόσο μικρό το κονδύλι, το οποίο έχει προϋπολογιστεί για τις Ομοσπονδίες και για κάποιους άλλους φορείς, όπως είναι τα στάδια της χώρας, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια - εάν αυτό υλοποιηθεί - στην πλήρη εξαφάνιση του ελληνικού αθλητισμού.
Εμείς σαν Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και σαν Αθλητικές Ομοσπονδίες, νιώθουμε ότι έχουμε ευθύνη απέναντι στη νεολαία μας, στα παιδιά μας και απέναντι στους αθλητές, αλλά και στους μελλοντικούς αθλητές. Έρχονται νέα παιδιά στις Ομοσπονδίες και τα σωματεία και δεν ξέρουμε τι μπορούμε να τους πούμε, γιατί δεν ξέρουμε την αυριανή ημέρα. Θα υπάρχουν κάποιοι χώροι άθλησης, θα υπάρχουν κάποιοι προπονητές; Δεν μπορούμε να τους απαντήσουμε.
Λένε για χορηγούς... Ποιες χορηγίες; Ποιος δίνει χορηγίες σήμερα; Εκτός από τις 2-3 μεγάλες Ομοσπονδίες που διεκδικούν κάποιες χορηγίες περιορισμένες, οι μικρές Ομοσπονδίες, με τη σημερινή κατάσταση, δεν έχουν καμία τύχη για χορηγίες. Εγώ βγάζω κραυγή αγωνίας και λέω ότι δεν πάει άλλο. Ξέρετε ότι παγκοσμίως, στατιστικά με ένα εκατομμύριο στον αθλητισμό γλυτώνεις επτά εκατομμύρια για δαπάνες υγείας. Χάνοντας ένα εκατομμύριο από τον αθλητισμό, ζητά επτά εκατομμύρια η υγεία, αυτό είναι παγκοσμίως γνωστό. Λιγότερος αθλητισμός, περισσότερα αδιέξοδα για τα παιδιά μας. Λιγότερος αθλητισμός, μικρότερη ψυχαγωγία για όλους μας. Ο αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη»

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σάκης Βασιλειάδης που μίλησε με οικονομικά στοιχεία:
«Μελετώντας το προσχέδιο για τον προϋπολογισμό, ο ελληνικός αθλητισμός τελειώνει και θα προσπαθήσουμε με νούμερα να σας το αποδείξουμε. Ο συνολικός προϋπολογισμός της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού μετατρέπεται από 99,662 εκατομμύρια ευρώ στα 66,667 εκατομμύρια.
Το ποσό που αναλογεί για αποδοχές και συντάξεις, το οποίο ήταν περίπου 12 εκατομμύρια, παραμένει το ίδιο. Οι καταναλωτικές και σύνθετες δαπάνες που ήταν 7 εκατομμύρια, παραμένουν οι ίδιες. Οι μεταβατικές, όμως, πληρωμές που αφορούν Ομοσπονδίες και στάδια, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την Παραολυμπιακή Επιτροπή και τα ΑΜΕΑ, το ποσό από 80 εκατομμύρια μετατρέπεται σε 47 εκατομμύρια. Αν αναλογιστεί κανείς, ότι από τα 80 εκατομμύρια μοιράστηκαν τελικά πέρσι στις Αθλητικές Ομοσπονδίες 35 εκατομμύρια, τότε θα καταλάβετε πολύ καλά και εύκολα, ότι από τα 47 εκατομμύρια κατεβαίνουμε στα 15 εκατομμύρια για τον αθλητισμό. Υπάρχει, όμως, μια διαφορά και θέλω να την επισημάνω: Στα 80 εκατομμύρια δεν περιλαμβανόταν η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και η Παραολυμπιακή Επιτροπή γιατί ήταν στους φορείς Γενικής Κυβέρνησης με ξεχωριστό κωδικό. Σήμερα, τόσο η ΕΟΕ όσο και η ΕΠΕ μπαίνουν στις μεταβατικές πληρωμές και αυτό αυτομάτως μειώνει το ποσό, από τα 15 περίπου στα 13 εκατομμύρια.
Παράλληλα, υπάρχουν στις Αθλητικές Ομοσπονδίες περίπου 385 εργαζόμενοι οι οποίοι απορροφούν το ποσό των 9 εκατομμυρίων ευρώ. Άρα το πραγματικό κονδύλι για τον πραγματικό αθλητισμό δεν είναι παραπάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ.
Αλλά θα χρησιμοποιήσω τα λόγια του Υπουργού Οικονομικών όταν παρουσίασε τον προϋπολογισμό, ότι για τις Αθλητικές Ομοσπονδίες εξασφαλίζει τις ανελαστικές δαπάνες, δηλαδή το υπαλληλικό προσωπικό και όλες τις άλλες δαπάνες, δηλαδή ρεύμα, νερό, τηλέφωνα κι όσον αφορά στο κομμάτι της λειτουργίας των Ομοσπονδιών, θα πρέπει τα μέλη τους να επιχορηγούν την Ομοσπονδία και να υπάρχει και το χορηγικό πακέτο.
Αυτό σημαίνει για μας επισήμως, ότι το κονδύλι που έχουμε στα χέρια μας, μετά τη μείωση του 50% του 2010, του 2011 και του 2012, είναι 50%. Σε αυτό υπάρχει νέα μείωση 50%, άρα το ποσό που μένει είναι περίπου 22% και αυτό πάει για τις προηγούμενες δαπάνες που σας είπα.
Επίσης θέλω να επισημάνω, ότι τα τρία τελευταία τρία χρόνια, οι Ομοσπονδίες, τα στάδια και οι υπόλοιποι φορείς δεν πήραν ποσό μεγαλύτερο από το 75% από αυτό που είχε ανακοινωθεί, επειδή υπήρχε το ποσοστό της ποσόστωσης του 8% για το 2010 και το 2011 του γενικού μπάτζετ που μπορούσε να μοιράσει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και το οποίο μετατράπηκε τελικά σε 7%.
Αυτή τη μείωση την είχαμε τα τρία τελευταία χρόνια, αλλά δεν μας πείραξε σε τόσο μεγάλο βαθμό γιατί συμμετείχαμε και εμείς στα βάρη του ελληνικού λαού, αντιλαμβανόμενοι την κατάσταση και προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε.
Ωστόσο υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά, Το μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε την προηγούμενη φορά προέβλεπε 30% μείωση το 2012, 30% το 2013 και 5% στα επόμενα τρία χρόνια. Ωστόσο πλέον δεχόμαστε μια ακόμα μεγαλύτερη βάρβαρη επίθεση καθώς στο 2013 δεχόμαστε το 80% της μείωσης σε ένα χρόνο μέσα. Εμείς είχαμε ετοιμαστεί για τη σταδιακή προσαρμογή, αλλά πλέον αυτό το πράγμα πρέπει να το κάνουμε μέσα σε δύο μήνες. Νομίζω ότι κανένας από εμάς δεν θα μπορέσει να το υλοποιήσει και όλα αυτά που θα συμβούν, θα είναι το τελειωτικό χτύπημα.
Μας λένε να πάρουμε από τα μέλη μας εισφορά. Όταν μια Ομοσπονδία έχει 500.000 ευρώ ανελαστικές δαπάνες και πάρει από 200 σωματεία μια εισφορά 1.000 ευρώ, τότε θα συγκεντρώσει 200.000 ευρώ. Με αυτά, δεν θα πληρώσει ούτε τα μισά χρήματα των υπαλλήλων…
Στο κομμάτι των χορηγιών λένε να πάρουμε χορηγίες. Από πού, από χορηγίες που δεν υπάρχουν; Μας λένε για το μοντέλο το αμερικάνικο ή το καναδέζικο. Σκοπίμως, όμως, αγνοούν ή αποκρύπτουν ότι κάθε εταιρεία σε αυτές τις χώρες υποχρεούται να δώσει το 2% για κοινωνικές δαπάνες. Δώστε μας λοιπόν το δικαίωμα να διεκδικήσουμε από εταιρείες αυτό το ποσοστό και θα πάμε. Αλλά δεν μας το δίνουν…
Πριν από δύο μήνες είχαμε απευθύνει αίτημα να υπαχθούμε στους φορείς Γενικής Διακυβέρνησης αλλά δεν έγινε αποδεκτό. Αυτό τι σήμαινε για μας. Όλο αυτό το υπεράριθμό προσωπικό που πραγματικά φρενάρει τον ελληνικό αθλητισμό, θα μπορούσε να μεταταχθεί σε άλλους φορείς, όπως κάνει το Δημόσιο και θα κρατούσαμε το προσωπικό που χρειαζόταν.
Σήμερα, όμως, που είμαστε εκτός φορέων Γενικής Διακυβέρνησης, αυτό δεν μπορεί να γίνει, γιατί κάθε μετάταξη που εμείς θέλουμε για το Δημόσιο θα χρεωθεί ως νέα πρόληψη και προλήψεις δεν γίνονται.
Δεν ξέρουμε που ανήκουμε, δεν ξέρουμε τι καλούμαστε να υπηρετήσουμε! Δεν μιλάμε χωρίς επιχειρήματα ζητώντας χρήματα. Υπάρχουν 800.000 αθλητές εγγεγραμμένοι στις Ομοσπονδίες και 1.600.000 παιδιά σε ακαδημίες, γιατί ο νόμος δεν δίνει το δικαίωμα σε παιδιά κάτω των επτά ετών να βγάλουν δελτία. Υπολογίστε ότι αυξήθηκαν τα παιδιά στα στάδια κατά 50% καθώς οι γονείς δεν μπορούσαν να πληρώνουν ιδιωτικά σωματεία. Που θα πάνε όλοι αυτοί; Για 1,5 εκατομμύριο αθλητών, μας δίνουν πέντε εκατομμύρια ευρώ. Τα συμπεράσματα δικά σας.
Εμείς προτείνουμε:
Επαναφορά των Ομοσπονδιών στους φορείς Γενικής Κυβέρνησης για να λύσουμε το πρόβλημα.
Ποσόστωση του ΟΠΑΠ στα 4 χρόνια με 10-15 εκατομμύρια το χρόνο.
Σταδιακή προσαρμογή των περικοπών ως το 2016, όπως προέβλεπε το προηγούμενο μεσοπρόθεσμο.
Επαναπροσδιορισμός των επιχορηγήσεων τουλάχιστον με 20 εκατομμυρίων ευρώ. Διασφάλιση όλων των αγωνιστικών αθλητικών χώρων για να διοχετεύσουμε τα παιδιά μας εκεί, χωρίς κανένα πρόβλημα»

Ακολούθησε η τοποθέτηση του μέλους της Ολομέλειας της ΕΟΕ κ. Δημήτρη Διαθεσόπουλου, που επισήμανε ότι εάν δεν υπάρξουν αλλαγές στον προϋπολογισμό, οι Αθλητικές Ομοσπονδίες απειλούνται με λουκέτο.
«Εγώ θέλω να δώσω μια άλλη διάσταση, κοινωνική και πολιτική Τελικά τι είναι ο αθλητισμός για αυτούς τους ανθρώπους που τον άφησαν στη μοίρα τους. Κάτι υποδεέστερο στην κοινωνία, κάτι που δεν μας χρειάζεται και δεν πρέπει να ασχοληθούμε; Ο αθλητισμός είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά δεδομένα. Ο ρόλος του είναι καθαρά κοινωνικός επειδή έχει να κάνει με ό, τι καλύτερο έχει μια κοινωνία, τη νεολαία της. Η νεολαία είναι το παρόν και το αύριο μιας χώρας. Έχουμε εγγεγραμμένους για το 2012, 750.000 ενεργούς αθλητές. Εάν σε αυτούς προσθέσετε όλες τις προαγωνιστικές κατηγορίες, φτάνουμε στο 1,5 εκατομμύριο. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι γύρω από τον αθλητισμό κινούνται 1,5 εκατομμύριο οικογένειες, δηλαδή το 60-70 του ελληνικού πληθυσμού και αυτό το παραγνωρίζουν και το πετάνε στην άκρη.
Και γιατί είναι κοινωνικό αγαθό ο αθλητισμός; Γιατί έχει να κάνει με τα παιδιά μας. Και αυτή τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής νεολαίας την κρατάει μακριά από αλητεία, εγκληματικότητα και ναρκωτικά. Πέρα από το μεγάλο αγαθό, την υγεία που δεν έχει σύγκριση με τίποτα άλλο. Δίνεις μια δραχμή στον αθλητισμό, κερδίζεις επτά δραχμές από την υγεία.
Η νεολαία έχει δύο πυλώνες για να σταθεί, τον αθλητισμό και την παιδεία. Εάν κοπούν αυτοί οι δύο πυλώνες, δεν θα υπάρχει μέλλον, δεν θα υπάρχει πατρίδα. Και το ένα, το πετσοκόβουν και το άλλο, τον αθλητισμό, τον εξαφανίζουν.
Και ρωτώ, ποια είναι η κοινωνική τους ευαισθησία; Μόνο αριθμητικά το βλέπουν, να κόψουμε κάποιο ποσό για να είμαστε αρεστοί στην τρόικα και να βγούμε από το οικονομικό αδιέξοδο. Μα ποιος νοσηρός εγκέφαλος μπορεί να διανοηθεί ότι κόβοντας από αυτό το κοινωνικό αγαθό 30 εκατομμύρια, θα σωθεί η οικονομία της Ελλάδας!
Κι όμως τολμούν και κόβουν. Αλλά φταίμε κι εμείς, γιατί ως αθλητικό κίνημα τα τέσσερα τελευταία χρόνια μαστιγωνόμαστε και δεν βγάζαμε φωνή ή τη βγάζαμε σπασμωδικά. Το κάναμε, όμως, γιατί κατανοούσαμε το τεράστιο πρόβλημα της πατρίδας. Κατανοούσαμε όλη αυτή την φιλολογία ότι κόβονται οι μισθοί στους συνταξιούχους, στους χαμηλόμισθους, υπάρχουν άνεργοι! Άλλο αυτό, όμως και άλλο να κόβουν τα μισά λεφτά μέσα σε μια τετραετία.
Με τα χρήματα που εισπράττουμε, το ποσό που διατίθεται για τον πραγματικό αθλητισμό είναι μηδενικό. Πως θα γίνουν πρωταθλήματα, πως θα γίνουν διοργανώσεις. Πως θα συγκροτηθούν οι Εθνικές ομάδες; Πως θα συμμετάσχουμε σαν Ελλάδα σε διεθνείς διοργανώσεις;
Τι καλύτερο έχει να επιδείξει αυτός ο τόπος εκτός από τον αθλητισμό του; Εάν πάρετε όλους τους διεθνείς δείκτες και τα στοιχεία που υπάρχουν, σε δύο πράγματα η Ελλάδα είναι πρώτη, στη διαφθορά και στον αθλητισμό. Σε όλα τα άλλα είναι μετά το νούμερο 120. Και αυτό το υγιέστατο πράγμα, κοιτάνε να το εξαφανίσουν!
Παντού στις μεγάλες διοργανώσεις, βλέπουμε όλα τα κράτη να συναγωνίζονται σκληρά για να προβληθούν μέσα από τις επιτυχίες τους, για το κύρος, την υπόσταση, το όνομα και τη φήμη. Και ο αθλητισμός μας, πραγματικά σηκώνει ψηλά το κύρος και το όνομα της Ελλάδας και εμείς θέλουμε να το εξαφανίσουμε; Είναι το μόνο σημείο αναφοράς και διαφήμισης της χώρας. Θέλουν να πάμε πιο κάτω αυτή τη χώρα; Τη διαφήμιση αυτής της χώρας μέσω του αθλητισμού ποιος την πληρώνει; Με αυτά τα ψίχουλα που μας δίνουν;
Λεφτά για τον αθλητισμό, υπάρχουν και είναι πολλά. Ο ΟΠΑΠ ξέρετε πόσα έδωσε φέτος για χορηγίες. Τετρακόσια εκατομμύρια ενώ για διαφημίσεις πέρσι άλλα 100 εκατομμύρια! Εάν δηλαδή πάνε 30 εκατομμύρια στον αθλητισμό, θα δημιουργηθεί πρόβλημα; Λεφτά υπάρχουν, βούληση και διάθεση δεν υπάρχουν.
Εμείς κάνουμε μια έκκληση ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού. Ας αναλογιστούν όλες αυτές τις συνέπειες, ιδίως για τη νεολαία. Κι ας ανακατασκευάσουν τις αποφάσεις που έχουν πάρει. Διαφορετικά είναι νομοτελειακό. Θα κάνουμε υπομονή ως το τέλος του χρόνου και μετά το 2013 δεν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε. Τι να πρωτοκάνουμε; Πρωταθλήματα, αγώνες, διοργανώσεις… Νομοτελειακά μας οδηγούν να τα σταματήσουμε όλα και να βάλουμε λουκέτο!
Την ύστατη στιγμή ας αναλογιστούν ότι το 0,007% του προϋπολογισμού είναι ντροπή για τον ελληνικό αθλητισμό, το κοινωνικό του μέγεθος και το κοινωνικό του έργο. Το 70% του ελληνικού λαού ασχολείται με τον αθλητισμό, είτε ενεργητικά, είτε παθητικά. Είναι το μεγαλύτερο κίνημα, το αθλητικό κίνημα και το 0,007% του προϋπολογισμού, είναι ντροπή για αυτούς που το έγραψαν στον προϋπολογισμό, για αυτούς που θα το ψηφίσουν και για αυτούς που θα πάνε να το υλοποιήσουν».
Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπρόεδρος της ΕΟΕ κ. Παύλος Κανελλάκης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Προετοιμασίας κ. Ιωάννης Βασιλειάδης και τα μέλη της Ολομέλειας κ.κ. Γιάννης Καρράς, Σπύρος Ζαννιάς, Πέτρος Συναδινός και Δημήτρης Χατζημιχάλης καθώς και ο Πρόεδρος των Ελλήνων Ολυμπιονικών κ. Δημοσθένης Ταμπάκος.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
ΝΑΥΣΙΘΟΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ